نقش نمایندگان ادوار مجلس در ارتقای بخش های لارستان
از بین پنج بخش ارتقا یافته لارستان، شهرستان اوز حوزه ای بود که از پشتیبانی به دور از پیش شرط نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی سود نبرد و اگر هم موردی از جانبداری عنوان شود آن را به شرط استان شدن لارستان بیان می کردند.
عبدالعزیز خضری*:این قلم به عنوان شهروند اوزی و به واسطه ارتقای بخش های لامرد، خنج، گراش و اوز و اخیرا جویم که پنجمین بخش از بخش های لارستان محسوب می شود که بی سر و صدا ارتقا پیدا کرد و در فرایند تولد شهرستان جدید به گونه ای پیش رفت که نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی آرام و متعهدانه خواسته مردم مستحق جویم را مورد پیگیری قرار داد تا در روزهای آخر سال ۱۴۰۰ و در آستانه سال نو خبر مهم ارتقا را به مردم جویم که از قدیمی ترین بخش های استان بود، برساند.
بار دیگر این توسعه سیاسی جغرافیایی همسایه شمالی، شهرستان اوز را شادباش گفته و برای تحقق خواسته های بخش های موجود ابراز امیدواری می کند.
و اما در این پروسه، پرسشی که به ذهن متبادر می شود این است آیا استان فارس با تعداد ۳۷ شهرستان تا بدین جا، همچنان یک استان باقی می ماند و اگر قرار است استان یا استان های دیگر شکل بگیرند مرکزیت به کدام یک از شهرستان های باسابقه و بعضا برخوردار از افراد با نفوذ در ارکان تصمیم گیری تعلق می گیرد.
نگارنده در خصوص تشکیل احتمالی استان بیشتر نمی نویسد چون به نظر نمی رسد مقوله تاسیس استانی دیگر در حال حاضر مطرح باشد ولی می شود پیش بینی کرد عملکرد وکلای مردم ادوار در مجلس شورای اسلامی می تواند بی تردید در تصمیم گیری افکار عمومی هر شهرستان جدا شده از لارستان که در سال ۱۳۱۶ ه.ش از پهنای جغرافیایی فوق العاده ای برخوردار بوده است تاثیر شایان گذاشته و داشته باشد.
بعد از انقلاب اسلامی بخش لامرد با نمایندگی سید محمود علوی اولین شهرستان مستقلی شد که از لارستان جدا گردید و به واسطه تلاش مدیران و نمایندگان لامرد این شهرستان راه های پیشرفت را خیلی خوب طی می کند و عوامل انسانی با نفوذ، پرتلاش و با انگیزه ای نیز در دستگاه های اجرایی و تقنینی حضور پیدا کرده اند.
خنج پس از جدا شدن از بخش اوز و تبدیل به بخش مستقل، ده سال بعد بلافاصله در زمان نمایندگی منصور کشفی شهرستان شد.
آن موقع، نماینده مردم در مجلس و استاندار فارس هر دو از لار بودند ولی با صراحت نمی شود گفت این دو چهره مجلسی و دولتی نقش کلیدی در ارتقای شهرستانی خنج داشته اند زیرا خود مردم خنج وشورای شهرشان پیگیری خستگی ناپذیری داشتند و برای دست یابی به آرمان عمومی،موفق به ملاقات رییس جمهور وقت سید محمد خاتمی نیز شده بودند.
گراش سومین منطقه جدا شده از لارستان بود که علی اصغر حسنی اهل گراش، همچون نماینده وقت لامرد، با تلاش خود کوشش های مردمی را سرعت بخشید و این اتفاق را اجرایی کرد. البته زمان استقرار شهرستانی گراش، چالش هایی بوجود آمد.
بخش اوز با تلاش های مردم از پیش از انقلاب اسلامی و بعد از آن و جدی تر با تشکیل شوراهای اسلامی به ویژه شورای اسلامی دور چهارم و پنجم و به باور رسیدن دولت مردان استانداری و وزارت کشور از حقوق مغفول مانده این بخش قدیمی(البته بخش جویم قدیمی تر بود)، شهرستان شد.
شهرستان شدن اوز که نوید آن بیشتر از یک سال قبل دریافت می شد با خردگرایی شهروندان زمینه همراهی بدنه مردمی لارستان به ویژه بیت حضرت آیت الهی امام جمعه متوفای لار، مسئولان سیاسی و امنیتی و فعالان رسانه ای برایش فراهم شد به گونه ای که، تومارنویسی در صحن نماز جمعه، تا حضور در وزارت کشور و دیدار با قائم مقام وقت وزیر کشور و نامه نماینده وقت لارستان، خنج و گراش در مجلس شورای اسلامی در اراده دولت جمهوری اسلامی و استانداری فارس تاثیری نگذاشت و شهرستانی اوز در ۱۰ مهرماه ۱۳۹۸ به دنبال ۵۰ سال تلاش و پیگیری و بعد از ۷۰ سال بخش بودن، به تصویب هیئت دولت جمهوری اسلامی رسید.
تکرار می شود مردم اوز رفتار صبورانه و خردمندانه به خرج دادند و فعالان اجتماعی به ویژه گروه های مجازی در یک بازه زمانی چند ماهه در صحنه آرامش باقی ماندند و به شکلی مصمم در اجماع همگانی همدلی و مشارکت کردند و اعضای شورای اسلامی با گفتگو و پیگیری های خود و رفت و آمدهای دور و نزدیک، نقش مهمی از سهم تلاش ها را به خود اختصاص دادند و جلو هرگونه بهانه از وقوع احتمالی جلوگیری از تصویب نشدن شهرستانی در هیئت دولت را گرفتند.
در نتیجه گیری متن به نظر می رسد، از بین پنج بخش ارتقا یافته لارستان، شهرستان اوز حوزه ای بود که از پشتیبانی بدور از پیش شرط، نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی سود نبرد واگر هم موردی از جانبداری عنوان شود آن را به شرط استان شدن لارستان بیان می کردند(که خودشان هم متوجه بودند با وجود رقبا در استان، چنین فرضیه ای حداقل در شرایط زمانی کنونی قابل تحقق نیست)ولی بقیه از نقش محوری نماینده برخوردار بودند که آخرین آن شهرستان جویم بهترین نماد از پشتیبانی حسین حسین زاده را داشت.
البته در شهرستان شدن خنج نیز، نمی توان تلاش های نماینده وقت مردم در مجلس شورای اسلامی را برجسته عنوان کرد.
و اینک که اوز سال سوم شهرستانی را تجربه می کند چه اقدامی صورت بدهد تا به رشد و توسعه بیشتر دست پیدا نماید، منتظر نشر دیدگاه از سوی صاحبان قلم دیگران می مانیم و یا نویسنده این متن به آن می پردازد.
*: مدیر مسئول پایگاه خبری و فصل نامه پیام دانش اوز
لینک کوتاه:
بخش بزرگ اوز قراربود قبل از انقلاب به شهرستان تبدیل شود اما وقوع انقلاب. ارتقای آنرا قریب به ۴۰ سال به عقب انداخت بخشهای لامرد وگراش واخیرا جویم توسط پیگیریهای نمایندگان مجلس ارتقا یافتند واما بخش اوز نه تنها از این پتانسیل نمایندگان بی بهره بود در مواردی با مخالفت نمایندگان هم روبرو بوده است به هر حال با مطالبات جدی مردم وشورا وفعالین شهر ارتقای دیر هنگام آن در سال ۱۳۹۸ صورت گرفت اما دراین مدت تحرک وفعالیت چشم گیری درعرصه شهرستان دیده نمیشود. نه از کارخانه لاستیک سازی ونه از نیروگاه خورشیدی ونه از شهرک صنعتی دوم ونه… ادامه »
علاوه بر شهرستانهای فارس بسیاری از بخشهای فارس مانند. بیرم لارستان. کنار تخته. کازرون. زاهد شهر فسا و…..هم اداره ثبت اسناد واملاک دارند. اما اوز که شهرستان است و چندین برابر آنجاها جمعیت دارد. فاقد اداره ثبت اسناد می باشد ومردم آن سرگردان. لار وگراش هستند. آیا این انصاف و عدالت است.
مطلبتان عالی بود درود برشما
دستتان درد نکند استاد خضری تلاش جمع اوزیهای با فرهنگ اوز قابل ستایش آست حق شهرستان اوز خیلی هست که انشالله درسایه تلاش بیشترمیتوانید به آن برسید
ظاهر و باطن اوز بعداز شهرستان شدن چندان تغییر نکرده است نه چهره ومبلمان مرکز شهر عوض شده و نه اقتصاد وکارگاهی ایجاد شده چندتا تابلو وسر در ادارات تغییر کرده است آنهم اداراتی که نه پرسنل دارد و نه بودجه واعتبار دولتی کافی خلاصه همه اش به دنبال خیر و نیکوکار میگردند برای امورات شهر. این وضع در زمانی که اوز بخش بود هم. رسم بوده است تاکنون شنیده نشده که یک بودجه واعتبار قابل توجهی به شهرستان اوز بدهند
شاید مردم سایر شهرستانها. تعجب کنند که در اوز مکان. ویک دستگاه ماشین برای اداره ثبت اسناد واملاک. تهیه و آماده کرده اند مردم حاضرند بازهم بیشتر خدمت کنند. تا اداره ثبت اسناد واملاک در اوز تاسیس شود اما تاکنون این کار عملی نشده است ومسولین محلی و استانی اقدام وپیگیری جدی. جز مکاتبه ونامه نویس نکرده اند ومردم برای کارهایشان به شهرهای مجاور مسافرت میکنند. باید چاره اندیشی. جدی شود
بسیار واقعی و منطقی تبیین کرده اید. احسنت
شیرین و شیوا شرح داده شده واینقدر جملات بهم مرتبط هستندکه خواننده را بدون خستگی ورهاسازی همه متن را دنبال میکند ایشان صلاح ندیدند با صراحت بنویسند ولی میگوید نمایندگانی که از لار بودند با تقابل مقابل خواسته به حق مردم بخش ها بویژه اوز در حقیقت بدفاع بد از خود لار میپرداختند واینک اگر قرار باشد استان فارس تقسیم شود شانس مرکزیت لار برای استان نوبسیار پایین خواهد بود زیرا بعید است مردم شهرستانهای تفکیک شده روی خوش نشان بدهند