رییس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان اوز در گفتگو با دکتر بهاره بهبین
.
۱) مقدمه و معرفی:
فوزیه زارع هستم، دارای مدرک کاردانی کتابداری، کارشناسی زبان و ادبیات فارسی، از سال ۱۳۷۷ کتابدار کتابخانه اندیشه اوز هستم. در آن زمان محمد واحدی رئیس کتابخانه بود و تا سال ۱۳۸۴ که وی مسئول بود کتابدار بودم و از سال ۱۳۸۴ به بعد رئیس کتابخانه اندیشه شدم. در سال ۱۳۹۹ سرپرست اداره کتابخانه های عمومی شهرستان اوز شدم.
۲) چه تعریفی جامع از کتاب و کتابخوانی می توانید داشته باشید.
کتاب محتوای تولیدشده توسط نویسنده است که هدف مشخصی را دنبال کند و کتاب حولِ محور هدف مشخص شده توسط نویسنده مطالبی را ارائه دهد و در پایان کتاب، نویسنده به هدف خود برسد و در این مجال، ارجاع کلّی به کتابِ دیگر یا مقاله نداشته باشد.
کتابخوانی نیز یک مهارت است که از آن کتاب نتیجه منطقی بگیریم.
کتاب تمام زندگی ست، تمام آنچه باید بدانید در واژه ها خلاصه می شوند، کتابخوانی کسب مهارت های اساسی در تمام مقوله هاست.
۳) کتابخانه های اوز را معرفی کنید؟
کتابخانه عمومی اندیشه از سال ۱۳۴۶ دایر شد که مکان آن ابتدا در تالار الزهرا فعلی بوده و از سال ۱۳۵۴ به ساختمان اصلی آن آمدند که زمین آن وقفی است زمین ۳۵۰۰ متر و ۶۰۰ متر، کتابخانه اندیشه ۴۰۰ متر، سالن مطالعه ۹۰۰ متر بخش توماج و متعلق به خود کتابخانه است و در کنار آن تالارهای مطالعه و بخش توماج هنری توسط خیرین (خانواده هنری) در دست ساخت است.
یک سال بعد از ورودم به کتابخانه، محمدفاروق رکنی از کتابخانه بازدید کردند و وضعیت کتابخانه را دیدند و با کمک منصور فقیهی نژاد پول جمع آوری کردند و نماینده خیر محمد محمودی از سال ۱۳۷۸ هیئت امنایی تشکیل دادند کتابخانه را تعمیر و تجهیز، خرید کتب بیشتر، تالار آمفی تئاتر را تجهیز کردند، محوطه را آسفالت کردند و از سال ۷۸ تا به الآن همچنان به کتابخانه کمک می کنند. مثل پرداخت هزینه ۳ کتابدار، البته امسال یکی از کتابدارها رفت و هزینه یک کتابدار و یک نفر نیروی خدمات را پرداخت می کنند.
سال ۱۳۹۰ محمدفاروق رکنی پولی را از خیرین مقیم دبی جمعآوری کرد و بخش مادر و کودک با همکاری انجمن دوستداران کودک اوز در راستای اوز شهر دوستدار کودک افتتاح شد که در آن زمان اوز در استان تنها بخش مادر و کودک مجزا داشت؛ و خرید و تکمیل تمام تجهیزات را خود خیرین انجام دادند. بعد از آن اداره نیز کتاب و اسباببازی مرتب ارسال میکند.
تالار مطالعه از سال ۱۳۹۴ توسط خانواده هنری خیریه مرحوم عبدالعزیز هنری ساخته و توسط معتمدین، خیرین و مسئولان افتتاح شد. خدیجه طاهر زینل نه تنها تالار مطالعه را تجهیز و ساختند بلکه درهای کتابخانه را تعویض کردند و رنگ آمیزی کل ساختمان را انجام دادند، ویدئو پروژکتور جدید برای نمایش فیلم در سالن آمفی تاتر کتابخانه خریدند، سیستم صوتی آمفی تئاتر را تجهیز کردند، تجهیز آمفی تئاتر توسط خدیجه طاهر زینل و محمد فاروق رکنی بود. ایشان همچنین به کتابخانه هم هزینه اختصاص میدهند از جشنهایی که گرفته میشود هدیه برای بچه ها ارسال می کنند و همچنین در بخش دیگر خانواده توماج هنری بخش دیگر مادر و کودک را درست می کنند ان شاالله که به زودی افتتاح می شود.
این کتابخانه ۲۷۰۰۰ جلد کتاب و نزدیک بر ۱۵۰۰ نفر عضو فعال دارد.
کتابخانه ی عمومی بانو صفیه خضری تأسیس ۱۳۹۱ خیریه بانو صفیه خضری که به نهاد کتابخانه های عمومی کشور واگذار گردید، بیش از ۶۰۰ عضو فعال و ۷ هزار جلد کتاب دارد، یکی از مزایای بزرگ این کتابخانه نسبت به سایر کتابخانه های عمومی باز شدن یکی از درهای این کتابخانه مستقیم به مدرسه می باشد که دروازه ی دانایی نام دارد. مسئول این کتابخانه در حال حاضر فریناز تورانی است.
بانیان خیر کتابخانه عبدالحمید خضری، محمد خضری و دیگر فرزندان بانو صفیه خضری سالیانه کمک شایان توجهی به کتابخانه می نمایند. و در مقوله ی کتاب و کتابخوانی و خرید کتاب بسیار فعال می باشند.
کتابخانه فردوس قلات در زمینی به مساحت ۶۵۰ مترمربع و با زیربنای ۱۲۰ مترمربع توسط جمعی از اهالی روستا به کتابخانه اختصاص داده شد و در ۱۳۷۷ تأسیس گردید.
در سال های اخیر چندین بار بهسازی سالن و نیز تعمیر پشتبام توسط خیرین و نهاد کتابخانه های عمومی کشور انجام و نیز نقاشی دیوار ساختمان در سال جاری توسط خیرین مرمت شده است.
در حال حاضر ۱۳۰۰۰ نسخه کتاب در موضوعات مختلف و کودک و نوجوان دارد.
کتابخانه کودک و نوجوان ام الخیر در سال ۱۳۹۷ با مساحت ۳۵۵ متر و زیربنای ۱۵۰ مترمربع با همت خیر پروین دادستان و خواهران و احمد خضری با حضور مسئولان استانی و شهرستانی افتتاح شد. این کتابخانه دارای ۴ سالن مستقل و با عضویت ۲۰۰ عضو فعال کودک و نوجوان فعالیت خود را با هدف ترویج کتاب و کتابخوانی انجام میدهد. فعالیتهای بخش کودک (قصه گویی، کاردستی، نمایش خلاق، نقاشی، معرفی کتاب، معرفی نویسندگان، داستانهای بومی و…)
فعالیت های بخش نوجوان: (بلند خوانی، معرفی کتاب، داستاننویسی، نمایش خلاق و…)
کتابخانه بانو کودک و نوجوان اوز از سال ۸۴ فعالیت خود را در دو سالن مجزا و مجاور هم در ساختمانی به متراژ ۱۰۰ متر آغاز نموده و تاکنون دارای ۱۱ هزار جلد کتاب و ۲۰۰۰ عضو کودک و نوجوان و بزرگسال می باشد، مؤسسان کتابخانه: فوزیه خضری و فتیحه فتحی
کتابداران کتابخانه: الهه مرادی و فایزه طیوری
فعالیت های ترویجی کتابخانه بانو کودک و نوجوان اوز شامل:
تشکیل کتابداران سیار محلات و روستایی، برگزاری کارگاه های مختلف آموزشی برای مادران، کودکان و نوجوانان، برگزاری حلقه های مطالعاتی برای مادران، کودکان و نوجوانان، دعوت از نویسندگان، مترجمان و کارشناسان حوزه کودک و نوجوان، انجام پروژههای سلام کتاب هرسال از سال ۸۸ تاکنون به منظور ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی، شرکت و همکاری در طرح پایتخت کتاب از سال ۹۵ تاکنون، تشکیل باشگاه های کتابخوانی، شرکت در کارگاه های آموزشی کتابخوانی و کتابداری، شرکت در جشنواره ای مختلف کتابخوانی،
کتابخانه میرزایی فیشور در سال ۱۳۸۴ افتتاح شد و تعداد ۹۰۰۰ جلد کتاب در کتابخانه موجود می باشد. خیر این کتابخانه امیر میرزایی است. دارای دو سالن مطالعه ۴۰ صندلی و ۳۰ میز مطالعه، سالن اجتماعات با ظرفیت ۱۲۰ نفر می باشد. هم اکنون مسئول این کتابخانه فاطمه گل حقیقت می باشد و در این کتابخانه همه روزه جلسات کتابخوانی در رده های سنی مختلف برگزار می شود جلسات با مربیگری مسئول کتابخانه خانم فاطمه گل حقیقت مدیریت می شود. در این کتابخانه کلاس های هنری شامل خط، نقاشی، گلدوزی و نقطه کوبی برگزار می شود. همچنین کلاس های موسیقی شامل دفنوازی، گیتار و سنتور نیز دایر می باشد.
۴)پیش از تصدی در کتابخانه عمومی اندیشه آیا خودتان به کتابخوانه علاقمند بودید؟
از زمانی که ابتدایی بودم به مکتب قرآن می رفتم معلم قرآنم متوجه شد که خیلی علاقه به کتاب و کتابخوانی داشتم چند کتاب به من هدیه داد، داستان حضرت محمد (ص) چند جلد بود و نزدیک به هزار بار آن کتاب را خوانده ام. بعد از آن خیلی علاقه به کتاب داشتم و خیلی کتاب می خواندم، شعر خیلی دوست داشتم. در آن زمان کتاب های ایرانی می خواندم و همیشه خیلی علاقه داشتم به کتاب و کتابخوانی حتی مادرم می گفت ان شاالله به جایی بروی که پر از کتاب باشد که در نهایت کتابدار شدم.
۵) اولین کتابی که خوانده اید نام ببرید و چه تعداد کتاب مطالعه کرده اید؟
اولین کتاب که زندگی پیامبران بود ولی در مورد تعداد کتاب ها نمی توانم دقیق بگویم. اوایل به خاطر علاقه زیاد روزی یک کتاب را تمام می کردم ولی الآن به دلیل مشغله های زیاد هفته ای یک کتاب میخ وانم.
۶) کتابخانه های عمومی زیر نظر چه سازمانی است؟
تمام کتابخانه های عمومی زیر نظر اداره کتابخانه های عمومی شهرستان اوز است که از سال ۱۳۹۹ بعد از شهرستان شدن اوز دایر شد. اداره زیر نظر اداره کل کتابخانه های عمومی استان فارس است و اداره کل کتابخانه عمومی استان فارس زیر نظر نهاد کتابخانه های عمومی کشور است.
۷) کتابخانه دارای چارت سازمانی است؟ و اگر هست با چند ردیف؟
بله اداره کتابخانه ها که تازه تأسیس شده است دارای چارت سازمانی شامل رئیس، یک کارمند و یک خدمات می باشد.
در حال حاضر که رئیسم کارمند و خدماتی ندارم ولی همه کتابخانه ها کتابدار بومی دارد. کتابخانه اندیشه ابتدا خودم رئیس بودم محسن غلامی نژاد نیز از طرف اداره کل کتابدار بود. الان که مسئول اداره کتابخانهه ا هستم دنبال یک نیرو هستیم که فراخوانی هم زدیم و ۳ نفر برای مصاحبه فرستادیم ولی هنوز جوابش نیامده است. نیروی استخدامی برای اداره و کتابخانه ها هنوز نداریم. کتابخانه خضری و ام الخیر و فردوس قلات به صورت تک نیرو اداره می شوند.
۸) با ارتقای اوز، شهرستان دارای سازمان سرپرستی کتابخانه ها شد چه تحولی نسبت به قبل در آن صورت گرفته است؟
بعد از شهرستانی اوز اداره کتابخانه ها در اوز دایر شد و تا وقتیکه مکان مناسبی برای اداره ساخته می شود در کتابخانه اندیشه مستقر هستیم.
قابل به ذکر است که هزینه های جاری کتابخانه ها و اداره از نیم درصد درآمد شهرداری تأمین می شود؛ که این نیم درصد به حساب انجمن کتابخانه ها واریز می شود و فقط برای اوز می باشد. حق امضایش با خودم و فریناز تورانی است و خرج هزینه های جاری کتابخانه می شود. هیچ بودجه مستقلی نداریم ابتدا که بخش بودیم تنها اگر اداره تجهیزاتی خریداری می کرد حال که شهرستان شدیم بودجه اعتبارات دولتی نیز به ما تخصیص داده می شود که آن نیز باید با کمک فرمانداری باشد تا بودجه به ما اختصاص پیدا کند که خود فرماندار با مشاهده فعالیت های کتابخانه ها قول دادند پیگیری ویژه کنند تا این امر محقق شود. در حال حاضر هنوز بودجه خاصی نداریم ولی ازآنجایی که شهرستان شدیم، کتابخانه بیشتر رسیدگی و تجهیزات ارسال میکنند. تا سال ۱۳۸۴ زیر نظر اداره ارشاد بودیم از سال ۸۴ به بعد جدا شدیم و زیر نظر نهاد کتابخانه های عمومی کشور شدیم؛ که در هر شهر و شهرستان انجمنی داریم که انجمنها ۲ ماهی یکبار در شهرستان در مورد مسائل و مشکلات کتابخانه جلسه تشکیل می دهند که فرماندار، رئیس شورای اسلامی شهرستان، رئیس اداره ارشاد، رئیس آموزش و پرورش، شهردار و ۳ نفر از اعضای حقیقی نیز در آن جلسه حضور دارند. در بخش ها نیز همه افراد بالا به اضافه بخشدار حضور داشتند.
۹) الان چند نفر شاغل هستید و نوع استخدامی آنان را عنوان کنید.
دو نفر در کتابخانه اندیشه: خودم (سرپرست و مسئول کتابخانه) غلامی نژاد (کتابدار) که پیمانی است. فروزان غیاثی که ۸ سال سابقه دارد ولی امسال دیگر نیست خیلی تلاش کردیم ساعتی بشود زیر نظر اداره کل برای مصاحبه هم فرستادیم ولی متأسفانه رشته اش موردنیاز اداره نبود. اداره فقط رشته ادبیات و کتابداری میخواست ایشان رشته حسابداری بود.
معصومه هرمی از همکاران دیگر مربی کودک می باشد که حقوقش توسط خیرین پرداخت می شود و محمد شمسی نیروی خدماتی است که صبحها می آید و حقوقش توسط خیرین پرداخت می شود.
یک نفر در کتابخانه بانو صفیه خضری فریناز تورانی که قراردادی است. یک نفر در کتابخانه عمومی ام الخیر عاطفه بهزادی که ساعتی زیر نظر نهاد می باشد. یک نفر در کتابخانه عمومی فردوس قلات که ایشان هم پیمانی است. کتابخانه بانو و کتابخانه امیر میرزایی فیشور مشارکتی هستند و نیرو توسط خیر استخدام شده است.
۱۰) کتاب های جدید بر چه اساسی برای کتابخانه خریداری یا تهیه می شود؟
اداره مرتب کتاب ارسال می کند و طرحی هم دارد که هر دفعه در یک زمینه ای کتاب معرفی می کند. به طور مثال به کتابدار گفته می شود ۱۰۰ کتاب موجود است و سهم شما ۳ میلیون کتاب هست حالا از بین کتاب ها انتخاب کنید.
یک طرح دیگر نیز دارند که خودشان از انبار کتابشان کتاب و نشریه ارسال می کنند بر اساس درجه کتابخانه هاست؛ مثلاً کتابخانه اندیشه درجهاش پنج می باشد.
۱۱) چه پیشنهادی برای اهداکنندگان کتاب دارید؟
اهدای کتاب اهدای دانایی است در ابتدا بعضی از کتاب های اهدایی تائید نمی شد چون باید در نرم افزاری به اسم سامان تائید شوند. در حال حاضر لیستی تهیه می کنیم کتاب هایی که تائید شدند به خیرین میگوییم پول را پرداخت کنند. بهطور مثال یک سری خیری کتاب های پائولو کوئیلو خریدند و خیلی هم مراجعه کننده داشت ولی متأسفانه بعد از مدتی جمع آوری کردند و ممنوع شد. برای همین بیشتر سعی می کنیم خیرین پول را بدهند ما خودمان تهیه کنیم. مثلاً خالد اسماعیلی که دوستدار کتاب است طرحی دارد که هرسال به مناسبت تولدش کتاب هدیه می کند ایشان برای ۵۰ سالگی و برای ۵۱ امین سالگرد تولدش به کتابخانه های اوز کتاب هدیه داد؛ که لیست کتابها تهیه می شود. فاکتور برایشان می فرستیم و پس از تأییدیه کتاب را تهیه می کنیم.
نمونه دیگر فاطمه ملک زاده خیریه پسرش شاهین پرواز ۳۵ میلیون به تمام کتابخانه های شهرستان اوز (اندیشه، بانو صفیه خضری، ام الخیر و فردوس قلات) اهدا کرد. رفتیم تهران کتاب ها را تهیه کردیم تأییدیه سایت سامان را هم گرفتیم و خیلی راحت تر و بهتر بود. حال اگر خیری نیز بخواهد خود کتاب هدیه دهد هیچ اشکالی ندارد. خیرین شهرستان اوز در اهدای کتاب بسیار عالی هستند. از سال ۱۳۴۶ تا الان مردم به کتابخانه ها کتاب هدیه می دادند.
۱۲) نقش مدیریت کتابخانه شهرستان بر زیرمجموعه و بقیه کتابخانه های (سازمانی و خصوصی) چگونه است؟
ما ۴ کتابخانه نهادی هستیم، کتابخانه امیر میرزایی فیشور کتابخانه ای مشارکتی است یعنی کتابخانه ای که زیر نظر نهاد می باشد ولی مثل دولتی نیست یعنی دولت نیرو، تجهیزات برایشان تهیه نمی کند البته کتاب و نشریه و نرم افزار هم برایشان ارسال می کنند.
و کتابخانه بانو که الان خصوصی اداره می شود می خواهند مشارکتی اش کنند کارهایش انجام شده و منتظرند خیر برود تهران امضا کند.
در مورد نقش مدیریت من در مورد کتابخانه های نهادی مسئول هستم که خرج های جاریشان را از حساب انجمن پرداخت می کنم. در مورد تجهیزات هم نامه ای به اداره کل می نویسم که از آنجا باید مرتفع شود ولی کتابخانه مشارکتی فقط سهمیه کتاب و نشریه دارد و نرم افزاری که سامان هم نیست؛ که ماهانه فقط ما آماری از آنها می خواهیم که چه تعداد کتاب وارد شده است.
۱۳) برای تعامل با سایر کتابخانه های شهر چه اقداماتی انجام داده اید؛ و شورایی به خصوصی که دربرگیرنده فعالیت درونی و بیرونی وجود دارد توضیح دهید.
جلسه شورای اداری برگزار می کنیم با تمام مسئولان نهادی کتابخانه ها، هرکدام مسائل و مشکلاتشان را بیان می کنند. مکتوب و مصوب می کنیم و به اداره کل می فرستیم و در مورد خصوصی ها نیز چون زیر نظر نهاد عمومی کتابخانه کشور نیستند فقط در مراسم ها و برنامه ها حضور پیدا می کنند و یا در روز کتابدار از آنان تقدیر و تشکر می کنیم.
۱۴) و اما وضعیت کتابخانه های اوز چگونه است؟ می توانید جامع و مفید از روند آنها توضیح دهید.
وضعیت کتابخانه های اوز عالی است، الحمدالله در سطح استان کتابخانههامان مطرحاند و فعالیت میکنند. کتابخانه اندیشه هم ازلحاظ زیرساختی عالی است. کتابخانه کودک و نوجوان ام الخیر فقط ۱۰۰۰ جلد کتاب دارد که تلاشمان بر این است که کتابهایشان بیشتر شود ولی از لحاظ زیرساختی وضعیت کتابخانههای اوز خیلی خوب است. از لحاظ فعالیتهای فرهنگی نیز مرتب فعالیت انجام میدهند. سال ۹۹ خانم تورانی کتابدار نمونه شد، سالهای قبل کتابخانه اندیشه نمونه بوده یکبار از لحاظ کودک و نوجوان، یکبار کل کتابخانه اندیشه نمونه نهادی شده است، خیرین چند بار نمونه نهادی شدهاند (منصور فقیهی نژاد، عبدالحمید خضری و خدیجه طاهر زینل). خودم مروج کتابخوانی شدم. در کل وضعیت کتابخانه اوز عالی است و ان شاالله بتوانیم با کمک خیرین و دولت و نهاد کتابخانهها در راه بهتر شدن کتابخانهها گام برداریم.
۱۵) چند نفر عضو در کل شهرستان هستند؟
نزدیک به سه هزار نفر عضو فعال در کتابخانههای سطح شهرستان هستند و از خدمات کتابخانهها استفاده میکنند. البته با توجه به دوران اپیدمی کرونا اعضا ریزش داشتند ولی با وجود این عضو ثبت نامی جدید داریم. چون کتابخانهها تعطیلاند طرحی داریم به نام طرح پیک دانایی که از اول کرونا شروع کردیم به کسانی که کتاب میخواهند و نمیتوانند از خانه یا محل کار بیرون بیایند کتاب میرسانیم. کتابدار کتاب میبرد دم در منزل یا محل کار و کتابهای امانتی قبلی را نیز برمیدارد این کار را انجام میدهیم تا اعضایمان ریزش پیدا نکند.
۱۶) اوز در حال حاضر نامزد احراز عنوانی پایتختی کتاب کشور است. شما چه ارزیابی از این افتخار فرهنگی دارید.
پایتخت کتاب مهرتایید بر فعالیتهای کتاب و کتابخوانی و جایگاه کتابخانههای عمومی شهرستان بود. قدمت و فعالیت کتابخانهها در طرحهای پایتخت کتاب نمونهی بارز این سخن است. ۹۰ درصد از طرحهای کتابخانهها در پایتخت کتاب نقش بسزایی ایفا کردند و مطمئناً یکی از ارکان مهم در پایتختی، کتابخانهها هستند. ان شاالله با وجود تلاش خیرین، همه انجمنها سعی میکنیم اوز آنچنان که حق مردم است به این مقام دست پیدا کند.
۱۷) اوز از شهرهای صدر کشور دوستدار کودک از نظر یونیسف معرفی شده است دست آورد مهمی است لطفاً از این ویژگی هر نظری دارید عنوان نمایید؟
بخش مادر و کودک کتابخانه اندیشه مدال برنز از یونیسف گرفت. طرحی بود که توسط شهرداری و انجمن دوستداران کودک اوز فرستادیم و در سال ۱۳۹۰ توسط جامعه دوستداران کودک اوز در راستای اوز شهر دوستدار کودک افتتاح شد و هدف این بخش توجه برابر به کودکان، فعال کردن مادران همزمان با بچهها و همچنین تقویت جامعه محلی بود؛ و مطمئناً در کل المان کسب مدال برنز دستاورد خیلی خوبی است هم برای شهر اوز هم برای کتابخانه اندیشه. سالیان سال است که زحمت میکشند و مشخص است که بخش مادر و کودک کتابخانه اندیشه در این راستا موفق بودهاند؛ و با چشمانداز درست به جلو حرکت میکنند. از نظر حقوقی کودکان شهرم شایستهی این برتری هستند، این مقوله جدای از هر مقولهی سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و غیره به آن پرداخته میشود. دنیای کودکی سوای هر موضوعی است در این شهر به حقوق کودکان و دنیای کودکی آنان به طور ویژه پرداخته شده است.
۱۸) در پایان ناگفته ها و هر دیدگاه و یا پیامی دارید مطرح کنید.
کتابخانه اندیشه از سال ۴۶ تأسیس شده در آن زمان مثل یک ارشاد و خانه فرهنگی عمل می کرده است، تمام انجمن ها مثل انجمن ادبی، خوشنویسی، موسیقی، تئاتر و غیره فعال بوده و زیر نظر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بودیم.
تا وقتی که زیر نظر کتابخانه ها رفتیم و باز هم در کنار کار کتابخانه ها کار فرهنگی انجام می دهیم. در تمام کتابخانه ها، بخش کودک فعال داریم که برای کودکان برنامه اجرا می کنیم و طرح های خیلی خوب و مفید کتابخوانی داشتیم که در پایتخت کتاب نیز بسیار مؤثر بوده است. در دو دوره سالهای ۹۵ و ۹۷ شهر خلاق کتابخوانی شدیم و کتابخانه ها خیلی در این مقوله مؤثر بودند؛ مثلاً قصه گویی و کتابخوانی برای کودکان، مادران فعالی داریم که در زمینه ی کتاب و کتابخوانی کار می کنند، حلقه های مطالعاتی اندیشه، حلقه های مطالعاتی بانو صفیه خضری، حلقه مطالعاتی کتابخانه ام الخیر که هنوز به صورت آنلاین کارشان را انجام می دهند. تمام اعیاد، مراسم و بزرگداشت ها برنامه برای کودکان و مادران اجرا می کردیم. کارگاه های آموزشی و همایشی برگزار می کنیم. طرح پیک دانایی، طرح من و کتاب که توسط کتابخانه اندیشه انجام می شود که کودکان یا مادران معرفی کتاب انجام می دهند. نشست با نویسندگان شهر داشتیم که به صورت آنلاین نویسندگان کتاب و خودشان را معرفی می کردند.
خلاصه باوجود کرونا کتابخوانی تعطیل نمی باشد و حتی در شرایطی که دوستان فقط برای امانت به کتابخانه مراجعه می کنند باز کلاس های کتابخوانی تعطیل نشده اند.
تأثیر کتابخانه بر جامعه و مردم اوز نیز زیاد بوده بالطبع مادران وقتی کودکانشان را به کلاس ها می آوردند ابتدا فقط با همدیگر حرف می زدند ولی الآن هر مادری قصه گوست برای فرزندش. طرحی داشتیم به اسم هفت قصه، هفت کودک، هفت کتاب که مادران در هفت جای شهر قصه گویی می کردند. خلاصه اینکه اگر اوز پایتخت کتاب شده است کتابخانه ها واقعاً فعال بوده اند. خیرینی داریم که در زمینه ی کتاب و کتابخوانی مرتب ما را یاری می کردند و این یک امتیاز مثبتی برای پایتخت کتاب بود که خیرین پای کار هستند و کتابخانه و کانون درست می کنند و ما را حمایت می کنند.
نشست کتابخوانی داشتیم منطقه ۸ یعنی لار، گراش، لامرد، اوز و مهر که در معرفی کتاب فریناز تورانی و یک نفر از لامرد اول شدند. تورانی عزاداران بیل را معرفی کرد. وی در معرفی کتاب های استانی مرتب شرکت می کند و به طور مرتب مسابقات کتاب برگزار می کند. مسابقه کتابی با کمک خالد اسماعیلی دوستدار کتابخانه ها گذاشتیم از قصه های خوب برای بچه های خوب که در سطح کشوری شرکت کردند ۲۰ برنده داشتیم بچه ها به صورت فایل تصویری خلاصه گویی را فرستادند. مرتب کارگاه ها برگزار می شود. هفته آینده کارگاه حقوق کودک را بشناسیم، کارگاه فرزند پروری داریم. کتابخانه های شهرستان اوز نزدیک ۶۰ تا ۷۰ هزار جلد کتاب دارند که دوستان علاقه مند می توانند استفاده کنند. طرح هایی هم کتابخانه بانو دارد مثل سلام کتاب که تا ۱۲ قسمت رفته اند. طرحی است بسیار جالب که از نویسندگان دعوت می کنند با اینکه کتابخانه خصوصی است و تمام تلاشمان بر این است که زیر نظر نهاد برود و کارهای آخرش را داریم انجام می دهیم. مرتب طرح های جالبی برگزار می کنند. الآن هم کتابخانه فیشور هم بانو که هر دو مشارکتی هستند در فضای مجازی طرحها و فعالیت های خود را انجام می دهند.
منبع: شماره هفدهم فصل نامه با پیام دانش اوز
لینک کوتاه:
مصاحبه کاملی نیست خانم فوزیه زارع بهتر از این میتوانستند جواب پرسشها را بدهند وکتابخانه را بهتر معرفی کنند مثلا ایشان بهتر بود روشن میگردند رییس کتابخانه ها یعنی چی وچه سمتی برکتابخانه های شهرستان اوز دارند وبا بودجه ای دراختیار دارند که بین کتابخانه های شهرستان تقسیم کنند
سلام خانم زارع مصاحبه خوبی با خانم بهبین کردید فقط از شما تقاضا میکنم به پارک جلو کتابخانه برسید
خانم زمانی که از پیشکسوتان کتابداری نام میبرند مقداری محترمانه تر رفتار نمایند. مثلاً میگوید. در زمان محمد واحدی ایشان باید در زمان مرحوم محمد واحدی وار ایشان یاد بود بهتری کنند