رئیس گروه کاوش آثار باستانی لارستان، ۱۰۰ هزار سال قبل انسان ها در بخش اوز زندگی می کرده اند
رئیس گروه کاوش آثار باستانی:
قدمت تاریخی استان فارس که به ۷ تا ۸ هزار سال قبل می رسد و با پیدا شدن سنگ های ابزاری، وجود انسان در بخش اوز را تا ۱۰۰ هزار سال قبل نشان می دهد.
دکتر علیرضا سرداری که به اتفاق ۹ نفر از اعضای تیم خود، در تالار اداره ورزش و جوانان با جمعی از مردم و مسئولان صحبت می کرد، گفت:
گروه از تاریخ ۲۵ اسفند ۹۷ کار خود را شروع کرد و امروز که چهارم اردیبهشت ۹۸ می باشد، فعالیت مقداماتی خود را به پایان رسانیده ولی امید است زمینه ای فراهم شود تا گروه باستان شناسی به تحقیقات عملی با کاوش گری ادامه دهد.
وی با بیان قدمت تاریخی استان فارس که به ۷ تا ۸ هزار سال قبل می رسد، قدمت وجود انسان در بخش اوز را تا ۱۰۰ هزار سال قبل دانست و اظهار کرد:
در بررسی های صورت گرفته توسط گروه، سنگ هایی را یافتیم که نشان از استفاده آن توسط مردم آن زمان به عنوان ابزار زندگی دارد.
دکتر سرداری با بیان این موضوع که انسان های اولیه دوره های مختلف را در خلقت تکامل گذرانده اند، از جدول تقسیم این دوران صحبت کرد و با تشریح آن به دوره های نیا تاریخی، نوسنگی، میان سنگی و پارینه سنگی، وجود انسان در دوران نوسنگی در مناطق سیاه تک (سیه تک) مربط کهنه و با پیدا شدن بعضی سنگ های ابزاری محتمل دانست و یاداور شد:
به این شواهد سنگی در منطقه تاگاره نیز دست پیدا کرده ایم که قدمت آن به ۱۲ تا ۷ هزار سال قبل می رسد.
وی خاطرنشان کرد:
در این دوران بعضی حیوانات مثل بز، گوسفند و سگ اهلی شده اند.
دکتر احمد سحرخوش، معاون گروه، به دوران پارینه سنگی(عصر حجر) پرداخت و اظهار کرد:
بررسی ها حکایت از وجود انسان در ۲/۵ میلیون سال پیش دارد که در آفریقا زندگی می کرده اند.
وی با اعلام این که دوره پارینه سنگی ده هزار سال پیش خاتمه یافته است اظهار کرد:
بشر اولیه که همواره در حال گشت و گذار و جابجایی بوده به مناطق دیگر از جمله ایران نیز آمده است که قدمت ورود آن به ایران به ۲۵۰ هزار سال قبل می رسد.
دکتر احمد سرخوش از کشف شواهد حضور این انسان ها در خلیج فارس که آن موقع بی آب بوده است خبر داد و گفت:
بررسی های اکتشافی ثابت کرده که خلیج فارس حدود ۱۲ هزار سال قبل آبگیری شده است و ورود انسان به بخش اوز به صد هزار سال قبل برمی گردد که تا ۴۰ هزار سال قبل این مشاهدات تاریخ گذاری شده اند.
وی با ابراز خشنودی از دست یابی متخصصان باستان شناسی به نمونه های مسلم وجود انسان در یکصد هزار قبل در تاگاره و مربط، از دست یابی به آثار در دشت های فیشور، خوشآب، بیدشهر نیز خبر داد و خواستار سرمایه گذاری مادی و معنوی برای بررسی تخصصی فیلم های اکتشاف شد.
دکتر ابراهیم فارسی، یکی دیگر از همراهان گروه از وجود قلعه های قدیمی صحبت کرد و با معرفی تعدادی از آن ها از شناسایی آثار تاریخی ارزشمند در بخش اوز خبر داد.
دکتر سرداری، رئیس گروه در آخر سخنان خود و همراهان، که با نشان دادن تصاویر دیدگاه های خود را تبیین می کردند اظهار کرد:
تیم در بعضی جا، متر به متر جستجو می کردند تا به بعضی ابزارهای سنگی برسند.
این باستان شناس ابراز اطمینان کرد: در صورتی که مراجعی چون شهرداری و خیراندیشان از نظر مالی کمک کنند امکانی بوجود می آید، تا گروه اکتشاف باستان شناسی اقدام به تجسس و کاوش کند، چه بسا به دست آوردهایی از تمدن انسانی در گذشته های دور نیز برسند تا سابقه بخش اوز حتی پیش از تاریخ و دوران روستا نشینی و یکجانشینی به صورت مستند مشخص شود و بی تردید به آثار مهمی می توان دست یافت.
این استاد دانشگاه، خلاصه ای از شکل گیری زندگی جمعی انسان و تشکیل گروه های روستانشینی و زندگی قبیله ای و حکومتی را نیز بیان کرد.
دکتر سرداری به صورت خلاصه از وجود انسان در یکصد هزار سال قبل که زندگی غارنشینی داشته اند در منطقه سیه تک حوالی راه مربط کهنه، پس تنب هود و دوران مس سنگی به ۷ هزار سال قبل و از وجود تپه هود و محوطه فیشور مربوطه به دوران هخامنشی در ۱۸۰۰ سال قبل خبر داد و افزود:
چهارتاقی محلچه مربوطه به دوران ساسانی با ۱۴۰۰ سال سابقه و قلعه پرویزه با سابقه بین ۱۰۰ تا ۴۰۰ سال از جمله آثار باستانی تاریخی می باشند.
این متخصص میراث فرهنگی، خوشحالی خود و تیم را از حضورشان در میان مردم خوب بخش و شهر اوز مغتنم برشمرد و خاطر نشان کرد: متوجه شده ام که در این شهر و بعضی ادارات، برنامه ها به موقع شروع می شود که برای گروه قابل ستایش است زیرا وقت شناسی و نظم در برنامه ها واقعا ارزشمند است.
در اخر نشست که بیش از دو ساعت طول کشید، سید یوسف حسینی، رئیس اداره ورزش و جوانان، حضور تیم فعال باستان شناسی را غنیمت شمرد و اظهار کرد:
حاضرانی که دراین جلسه، دعوت شده اند همه از افراد آگاه به پیشینه نگری هستند که برای رسیدن به اسناد معتبر هویتی و آثار باستانی دل می سوزانند.
وی ابراز امیدواری کرد:
مردم و و مسئولان مساعدت لازم برای همکاری با سازمان میراث فرهنگی و گروه های اکتشاف به عمل آورند تا این گروه یا گروه های سازمان میراث فرهنگی قادر گردند با تجهیزات لازم در این بخش مستقر شوند و فعالیت خود را آغاز کنند.
لینک کوتاه:
زیر خبر انتخاب هییت امنای موزه کامنت گذاشتم و به انتخابشان تبریک گفتم وبهترین اداره برای مدیریت کاوشهای بزرگ موزه مردم شناسی است که میخواهند اداره میراث فرهنگی هم تاسیس کنند وآقای بازرگانی خودت بانی اینکار بشوید
اگر براساس گفتهای کارشناسان باستانشناسی اوز دارای چنین سابقه ای چندین هزارساله باشد لازمه که خیرین کمک کنند شاید بخواست خدا آثار ارزشمند بدست آید وتاثیر زیادی بر رونق شهر وبخش خواهد نهاد