نوروز یکی از کهن ترین جشن های به جا مانده از دوران ایران باستان است. مردم مناطق مختلف فلات ایران نوروز را جشن
می گیرند. نوروز در کشورهای ایران و افغانستان آغاز سال نو محسوب می شود. و در بعضی از کشورهای دیگر نوروز تعطیل رسمی است. جمهوری آذربایجان به سازمان ملل متحد پیشنهاد کرد که نوروز به عنوان روز جهانی به رسمیت بشناسد. و سازمان ملل در تاریخ چهارم اسفند ۱۳۸۸ عید نوروز را با ریشه ایرانی در ۲۱ ماه مارس هر سال به عنوان روز جهانی به رسمیت شناخت و در تقویم جای داد. گفتنی است که نوروز قدمتی بیش از سه هزار سال دارد که بیش از ۳۰۰ میلیون نفر آن را جشن می گیرند.
جشن نوروز با تحویل سال یا به عبارتی لحظه اعتدال بهاری شروع می شود. اعتدال به لحظه ای یا زمانی گفته می شود که خورشید از صفحه استوای زمین می گذرد و به سوی شمال آسمان می رود. این لحظه را لحظه اول برج حمل می نامند. در کشورهای ایران و افغانستان نوروز آغاز سال نو و در سایر کشورهای فلات ایران به عنوان آغاز فصل بهار جشن گرفته می شود و آغاز سال جدید نیست.
زمان پیدایش و مبدا نوروز به طور دقیق مشخص نیست. عده ای از مورخان نوروز را به بابلیان نسبت می دهند و رواج نوروز در ایران به ۵۳۸ قبل از میلاد یعنی زمان حمله کورش بزرگ به بابل می دانند. البته در برخی روایت ها زرتشت را بنیان گذار نوروز
بسیاری از جشن های ایرانیان پس از ورود اسلام به ایران به دست فراموشی سپرده شد اما جشن نوروز توانست جایگاه خود را در بین مردم حفظ کند و یکی از دلائل آن پیوند عمیق آن با تاریخ و آئین های ایرانی است. می گویند که عرب ها پایتخت ساسانیان را در نوروز فتح کردند و خلفای عباسی برگزاری جشن های نوروز را متوقف و پاشیدن آب و افروختن آتش را در نوروز ممنوع کردند. اما پس از مدت کوتاهی این دستور را لغو و خود نیز در جشن های نوروز شرکت کردند. خلفای فاطمی نیز برافروختن آتش و پاشیدن آب بر روی مردم را قدغن کرده بعدها در جشن نوروز مسلمانان و غیر مسلمانان در کنار هم در جشن های نوروز شرکت جسته و بر روی هم آب می پاشیدند.
نوروز همه ساله با طرز باشکوهی برگزار می شود. اما برگزاری جشن نوروز در کشورهای مختلف متفاوت است. در حکومت شوروی سابق جشن نوروز در بعضی از کشورهای آسیانه میانه مانند ترکمنستان، قرقیزستان، تاجیکستان و آذربایجان ممنوع بود و این ممنوعیت تا زمان حکومت گورباچوف ادامه داشت. ولی مردم بطور پنهانی نوروز را جشن می گرفتند. همچنین در افغانستان در زمان حکومت طالبان این جشن و نوروز در ترکیه ممنوع بود. ولی امروزه در ترکیه جشن نوروز را به عنوان جشن بهار ترکی و به مثابه نماد هویت کردهای ترکیه برگزار می شود.
در حال حاضر نوروز در چند کشور دنیا برگزار می شود که البته جشن ها در کشورهای مختلف متفاوت است در افغانستان سفره هفته میوه چیده می شود. در ایران سفره هفت سین انداخته
می شود. در قزاقستان، تاتارستان، چین غربی، سودان، زنگبار، سراسر قفقاز، استراخان، آمریکای شمالی، هندوستان، پاکستان، بنگلادش، یونان، پنال، تبت، کردهای ترکیه و بعضی از کشورهای خاورمیانه نوروز جشن گرفته می شود. پارلمان کانادا اولین روز بهار هر سال را به عنوان نوروز عید ملی ایرانیان نامگذاری کرد.
بسیاری از نویسندگان و نظریه پردازان از نوروز انتقاد و آن را ناپسند دانسته اند. بطور مثال ابوحامد امام محمد غزالی در کیمیای سعادت نوشته است:«شعار گبران حرام و نوروز و سده باید مندرس شود و کسی از آن نام نبرد….»
منابع و ماخذ:۱- همشهری آنلاین دوم فروردین ۹۱ ۲-ایرنا
منبع : عصراوز
دیدگاه بگذارید
درح این مطلب امروزبی مناسبت است بهتربود فلسفه سیزده بدررا درج میکردید