بــاران، آبادی و نشاط را به ارمغان می آورد
صبح جمعه است مورخه ۱۳ بهمن ماه ۹۱ بارشی که از غروب دیروز آغاز شده بود تمامی شب نم نم بارید و تا حدود ساعت نه صبح جمعه ادامه داشت. میزان این بارش گویا چهل و سه میلیمتر گزارش داده اند.


پروردگار را شکر می گذاریم که این رحمت بی زحمت را به ما عطا کرده است. هوای اوز در این موقع از روز بی اندازه با طراوت و بهاری است هر چند هنوز مقداری ابر در پهنه آسمان به چشم می خورد ولی آفتاب از خلال ابرها می تابد و گرمایش تنمان را نوازش می دهد. از پائیز تا کنون باران مفیدی نباریده و زمین و صحرا سبز نشده مگر در جاهائی که باران رعد و برقی مقداری آب زیرزمینی جاری کرده است و همه از خداوند هستی بخش تقاضای نزول باران داشتیم. پس از این مقدمه می رویم سر اصل مطلب که اوز یا بهتر بگویم سرزمین لارستان جزء منطقه خشک و کم آب محسوب می شود. بالاخره پس از چندین روز نگاه به آسمان کردن و رصد ابرها و شنیدن اخبار هواشناسی از صدا و سیما، الحمداله باران مفصلی بارید و دل همه ساکنان اوز و منطقه را شاد کرد. امیدواریم که فرصت باقی مانده از روزهای سال زراعی باز هم بارندگی و رحمت الهی شامل حالمان گردد.
کتاب فرهنگ مردم ویژه لارستان کهن نوشته ایرج افشار در اختیار دارم. ایشان پژوهشی عمیق در خصوص فرهنگ و آداب و رسوم مردم اوز مخصوصاً درباره آب انبارها و تامین آب و … مطالبی دارد که به خواندنش می ارزد. نوشته و اظهار نظر دو تن در این کتاب یکی محمدرفیع ضیائی هم شهری عزیزمان که در خصوص آب و باران در لارستان و نام واژه های باران در اوز را نوشته و دیگری مهندس حسن هوشمند تحت عنوان هواشناسی و مراسم یا رب بده تو بارون او قابل ذکر و خواندنی است.
تحقیقات ضیائی حدود دو صفحه کتاب را در برگرفته که به نظرم زحمت زیادی برای آن متحمل شده است. دعاهائی که مردم منتظر باران درگذشته و به طور دسته جمعی و با آهنگ می خوانده و از خدا طلب باران می کرده اند را به زیبائی بر صفحه آورده است.
مانند: الله بده بارو/الله بده بارو/شو بارو و روز بارو/از دست گنه کارو/ الله بده بارو/و رفتم به سیل صحرا/دیدم سواری پیدا/گفتم سوار که ای؟/گفتا سوار پر غَزَل/گفتم چه داری در بغل/گفتا کتاب پر غَزَل/گفتم بخوان ناشنوم
پس از خواندن هر مصراع توسط خواننده همراهان جواب می دهند یا رب بده تو بارو. و هوشمند با درایت و هوشمندی به واکاوی باور و عقیده برزگران و کشتکاران مخصوصاً مزیری ها در خصوص دلایلی که منجر به آمدن باران می شود پرداخته است. مانند:
آمدن باد قوس، باد شمال، شکوفه های درخت کنار و … او نیز هم چون ضیائی به خواندن دعای سرود مانند دسته جمعی اشاره دارد. نظیر:
گوهای زرد ماده/سر بر زمین نهاده/در کوچه ها فتاده/یا رب بده تو باران/مهمان به در نشسته/درهای خانه بسته/بابا دلش شکسته/یا رب بده تو باران.
و اما بدانیم که این روزها عصر تکنولوژی است. آن چنان که علم و آگاهی در تمام رخدادهای بشر امروز رخ نموده در نزول باران و رحمت الهی نیز پیشرفتهائی حاصل شده که یکی از آنها عبارت است از بارور کردن ابرها برای آمدن باران. طوری که روزنامه اطلاعات مورخه یکشنبه ۱۰ دی ۹۱ در این مورد شرحی نوشته است.
تکنولوژی طرح باروری ابرها و ایجاد باران مصنوعی در کشور از دهه ۷۰ به کشور وارد شده و از آن زمان تحقیقات زیادی برای استفاده از این تکنولوژی در کشور انجام شده است. در حقیقت بارور کردن ابرها مخصوصاً در پی خشک سالی اخیر کشورمان از بحث های قابل توجه بوده که طی چند سال گذشته دولت خدمات ارزنده ای را در این زمینه به خصوص در استانهائی مانند کرمان، یزد، فارس و خوزستان بودجه قابل ملاحظه ای در نظر گرفته است. باروری ابرها در واقع یک روند طبیعی است که در آن ابرها به بخار آب و سپس باران تبدیل می شود. برای باران مصنوعی باید شرایطی هم چون وجود ابر، رطوبت و دمای لازم موجود باشد و در این مورد از نمک خشک، اوره یا یدور نقره ای استفاده می کنند و هیچ ضرری هم به محیط زیست و انسانها نمی رسد.
در پایان از خداوند منان باز هم طلب باران می کنیم که ماه دیگر شاهد بهاری زیبا باشیم.
ان شاء الله
محمد صدیق پیرزاد:رییس هیات امنای دانشگاه آزاداسلامی مرکزاوز
منبع : عصراوز
لینک کوتاه:
دیدگاه بگذارید
عکس بالا خیلی زیباست تناسب خبرباعکسهاهم جالب است واقعا باران رویاست بهاراوز حرف ندارد سالهاست بهارواقعی نداشته ایم