از حاج عبدالله تا پایان ریاستی ده ساله بر اتاق اصناف به گزارش امیررضا رضایی
امیررضا رضایی*: سال ۱۳۹۲ هجری شمسی سالن الزهرا شهر اوز و انتخاباتی که با تلاش شورای چهارم شهر اوز، در جهت ساماندهی اصناف مستقر و فعال بازاریان و مشاغل خدماتی بخش اوز، در حال برگزاری است و عبدالله معصوم نژاد، کاسب معتمد، محلی و قدیمی صنف خواربارفروشی اوز، به عنوان اولین رئیس نمایندگی اتاق اصناف لارستان در بخش اوز، انتخاب می شود.
ساماندهی نمایندگی اصناف که گویا آرزوی کسبه ها از جمله ریاست جدید بود، به سمت این آرزو شتاب می گیرد.
علاوه بر این، نیم نگاه دوراندیش ریاست جدید، به سمت افزایش کرسی های انتخاباتی اصناف کل لارستان، به نفع شهر اوز نیز بود تا بخش اوز با این فرصت پیش آمده در مرکز شهرستان لار، صاحب وزن و توانی مضاعف و اثرگذار برای عرضه اندام کردن، شود.
شرکت در انتخابات های اتاق اصناف لارستان و نفر اول صنف خواربار شدن، لوح تقدیر گرفتن از اداره صنعت و معدن استان فارس و لارستان در سال های مختلف و به عنوان اتاق برتر منطقه شدن، عنوان نائب رئیسی صنف خواربار لارستان در سال ۹۵ و سپس انتخاب شدنش به عنوان ریاست همین صنف، از سال ۹۷ در کل لارستان که شامل ۶ بخش می شد، از عناوین دیگری است که حاصل آن نگاه دوراندیش است و از تلاش های ده ساله عبدالله معصوم نژاد، رئیس سابق اصناف شهرستان اوز، برای وزنه دار شدن صنوف بخش اوز و حرکت به سمت مستقل شدن اتاق اصناف شهرستان اوز حکایت دارد.
با اعلام شهرستان شدن اوز، حاج عبدالله بازاری، در اولین انتخابات صنوف شهرستان اوز و حرکت اصناف به سمت ایجاد و تاسیس اتاق مستقل اصناف در شهرستان اوز، او نیز به عنوان نفر اول صنف خواربار شهرستان انتخاب و پس از آن به عنوان اولین رئیس اتاق اصناف شهرستان اوز، انتخاب گردید.
معصوم نژاد را می توان در کنار فعالیت صنفی و اتاق اصناف، به عنوان عضو هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی شهر اوز نیز، مشاهده کرد.
استقلال اتاق اصناف شهرستان اوز، از آرزوهای کسبه و نیز عبدالله معصوم نژاد بود، تا شاید فرصت های رفته از کف بازار اوز، به نحوی جبران گردد و چراغ کم سوی آن را ، نوری دگر بتابانند.
قضاوت در مورد عملکرد ده ساله ریاست حاج عبدالله بر صندلی اصناف، نیازمند بررسی و بیان دیدگاه های مختلف بازاریان و اصناف خدمات محور است که نوع تعاملشان با رئیس سابق اتاق اصناف شهرستان اوز و زیر مجموعه آن، چگونه بوده و چگونه ارزیابی می شود..
اما آنچه که از مسیر حرکتی ساماندهی اصناف شهرستان اوز، از ابتدا تا به اکنون به نظر می آید، این است که امروز شهرستان اوز، صاحب اتاقی است که ساختار زیربنایی و اداری آن، تعریف شده، تنظیم مقرراتی شده و به یک ساماندهی مطلوب در زیرساخت های اداری خود رسیده است و در این گذر ده ساله و از ابتدا تا به اکنونش، بی شک نمی توان از نقش و نام یک مسئول بومی و محلی به نام عبدالله معصوم نژاد ، به عنوان اولین رئیس اتاق اصناف شهرستان اوز، به راحتی عبورکرد و به علی تیرزن به عنوان رئیس جدید اتاق اصناف رسید.
سرانجام عبدالله معصوم نژاد ۶۴ ساله، پس از دوره ای ده ساله و پر فراز و نشیب در بازار و رئیس چندین ساله اتاق اصناف شهرستان اوز، بدون کاندید شدن در انتخابات سال جدید این اتاق، از میدان رقابت در انتخابات کناره گیری و میدان را به علی تیرزن، از کسبه های باسابقه و قدیمی بازار شهر اوز، واگذار کرد..
رفتن به سراغ علی تیرزن، رئیس جدید سال ۱۴۰۲ اتاق اصناف شهرستان و دیدن و شنیدن برنامه هایش ، به زمان دیگری موکول می کنم تا کار تحقیقات خبرنگار مردمی و کنکاش در مدیریت و عملکرد ریاست سابق اصناف، به درجه ای از اقناع خبری و تحقیقی برسد.
نخست به سراغ عبدالله معصوم نژاد می روم تا گذری کوتاه و خلاصه شده ای داشته باشیم از زبان خود او، به دوران ریاست ده ساله اش بر اتاق اصناف ، چه از زمان بخش بودن اوز به عنوان نمایندگی اصناف و چه پس از شهرستان شدن اوز، به عنوان ریاست اصناف شهرستان اوز.
خبرنگار مردمی:
۱. آیا عبدالله معصوم نژاد رئیس سابق اتاق اصناف شهرستان اوز، از مصاحبه شفاف ،بی تعارف و با استقلال خبری خبرنگار مردمی، استقبال می کند؟ یا به دنبال مصاحبه های فرمایشی و مسئول پسند است؟
عبدالله معصوم نژاد:
آن که از حساب پاک است، از محاسبه چه باک است.
شفاف بودن فعالیت و ارائه آن به افکار عمومی، سبب افزایش اعتماد سازی در سطح جامعه می شود.
ضمن اینکه تنظیم گزارش فعالیت ها، در طی این سال ها، بطور منظم انجام، چاپ و نشر داده می شده است.
خبرنگار:
۲.به عملکرد ده ساله خود، به عنوان مرد اول اتاق اصناف ، چه نمره ای خواهید داد؟
عبدالله معصوم نژاد:
نمره را ، مردم وکسبه باید به ما بدهند، چونبهترین قاضیان عملکرد مسئولین هستند. اما آن چه مشهود افکار عمومی و کسبه شریف اوز می تواند باشد و عنوان شود، این است که اتاق اصناف شهر اوز، از صفر شروع کرد، و با زحمات شورای چهارم و همراهی خیرین و کسبه با بنده، به عنوان متولی اتاق اصناف، شکل گرفت، به طوری که در سال ۹۵، به عنوان اتاق اصناف برتر استان فارس شناخته شدیم. و این عناوین نمی تواند اتفاقی شکل بگیرد بلکه حاصل تلاش هایی بوده اند که قضاوت را به عهده کسبه و مردم می گذارم.
۳. شما از آخرین بازماندگان نسل بازاریان سنتی در شهرستان اوز هستید، آیا این بازمانده توانست با نسل جدیدی از بازاریان به تعامل برسد؟
عبدالله معصوم نژاد:
از مشخصه های بارز و روشن کاسب قدیم، حضوری پرانرژی و اول صبح حاضر شدن در محل کسب خود بود.و بنده نیز همچنان پس از ۴۵ سال کاسبی، در اول صبح و در محل کسب خود حاضرم..اما متاسفانه در نسل جدید، گویا آن علاقمندی قدیم نسبت به بازار کمتر مشاهده می شود.
با وجود درخواست های متعدد بنده در تریبون های مختلف، همچنان بازار ما ، به جز اندک بازماندگان نسل گذشته بازار، اکثرا دیرهنگام اقدام به بازگشایی محل کسب خود می کنند و این موضوع با وجود پتانسیل بزرگ بازار مصرف روستاهای تابع اوز و بلوک، همچنان از آن غافل مانده و به رونق بازار اوز آسیب رسانده است..
۴..چرا دوره جدید کنونی درانتخابات ۱۴۰۲ اتاق اصناف شهرستان ، کاندید نشدید؟
آیا عدم همراهی و حمایت بازاریان و صنوف مختلف از شما، دلیل آن بود یا دلائل دیگری وجود دارد؟
عبداالله معصوم نژاد:
حقیقت این است که خودم کاندید نشدم .
۵.. آیا بازار اوز، بازار گرانی ها, به نسبت شهرهای همجوار است؟
عبدالله معصوم نژاد:
ببینید بخش اعظم گرانی، مربوط به تورم شدید کل کشور و بحران اقتصادی موجود است و این خارج از توان کنترل کسبه و بازار است، اما در آن اندازه ای که احساس کردیم تفاوت های قیمتی فاحشی به نسبت شهرهای همجوار وجود دارد، اتاق اصناف ورود پیدا کرده است.
به عنوان مثال در افزایش قیمت گوشت در شهر اوز به نسبت مناطق همجوار، سفری به جویم و بنارویه جهت تحقیق به اتفاق هیئت رئیسه داشته ایم. و سپس با دعوت اعضای اتحادیه گوشت و نیز دعوت از خانم دکتر نوروزی ریاست دامپزشکی شهرستان اوز در فرمانداری، توانستیم با اتحادیه هم اندیشی کرده تا قیمت ها به تعادلی مناسب برسد. اما گران کردن لحظه ای شرکت های تولیدی و کارخانجات، سبب شده تا صنوف مختلفی دچار مشکل شده و بعضا اتهامی به نام گرانفروشی نیز به کسبه شریف اوز، زده شود..
منکر وجود تخلفاتی به نام گرانفروشی به نسبت برخی کالاها و شهرهای همجوار و در برخی صنوف نیستیم که این مسئله در همه جا وجود دارد، اما تعمیم دادن آن به کل، امری نادرست و خلاف واقع است..
۶..خبرنگار : اقتدار مدیریتی اتاق اصناف بر بازار و کنترل قیمت ها و کیفیت ها، چگونه اعمال می شود؟
آیا این اقتدار، قدرت بازدارندگی ایجاد کرده است؟
معصوم نژاد:
قبل از شهرستان شدن اوز، گشت مشترک تعزیرات، از لار جهت بازرسی می آمدند… پس از شهرستان شدن، و حضور اداره صمت در اوز، بنده به عنوان نماینده اصناف در دادگاه های بدوی انتخاب شدم که بررسی تخلفات به سهولت انجام بگیرد. و بازرسی ها و بررسی شکایات با همکاری اداره صمت و حتی شخص ریاست این اداره، مهندس ماهوری نیز ، انجام می گیرد..
ما جرایمی داشته ایم حتی سنگین، اما تا حد توانم نگذاشتم این جریمه ها ، به حد اجرایی کامل برسد تا فشار مضاعفی بر کاسب محلی ایجاد نکند. در شهرستان اوز تعامل مثبت و چندجانبه بین کسبه، اداره صمت و اتاق اصناف، مثال زدنی است..
۷. فکر می کنید مردم نیز، با این نظر شما موافق باشند؟
عبدالله معصوم نژاد:
مردم ما و همگی ما ، در دوران سختی از فشارهای اقتصادی و با افزایش لحظه ای تورم و قیمت ها ، به سر می بریم..
گاهی وقت ها وجود لحظه ای افزایش تورم، سبب سوتفاهماتی می شود که انگشت اتهامی تقصیرات، به سمت کاسبان و بازاریان اشاره می شودو سپس متهم به عدم نظارت ناظرین و متولیان مدیریت بر بازار، اما در واقع این گونه نیست..
کارخانه ای که محصولاتش هر چند روز یک بار افزایش پیدا می کند، کاسب بازار، چگونه باید خود را با این تورم، همخوانی و همسازی کند؟
باز تاکید می کنم که منکر برخی سواستفاده ها در لباس بازاری و در این آشفته اقتصاد کشور، نیستم.
در مورد نرخ نامه بخش خدمات وکنترل قیمت آن ها، مثل مکانیکی، خیاطی ، آرایشگری و بقیه این صنوف، نرخ های آنالیز شده، وارد کمیسیونی می شود که اعضای آن، رئیس صنعت و معدن، نماینده فرمانداری، نماینده تعزیرات، نماینده اماکن، نماینده شورای شهر، نماینده دارایی، اتحادیه ها و اصناف و بهداشت، حضور دارند، و خروجی آن به شکل یک نرخنامه رسمی و مصوب شده است..
۸.. میزان رضایتمندی کسبه و بازاریان ، از اتاق اصناف را چگونه می بینید؟
عبدالله معصوم نژاد:
تقدیر از صنوف مختلف به منظور تشویق کسبه در جهت برخوردار شدن از معیارهای یک کاسب ایده آل و خوشنام، و نیز برگزاری کلاس های آموزشی، از برنامه های اتاق در سال های گذشته بوده است..
ضمن اینکه در سال گذشته هم ، در اول تیرماه همایش تقدیر از کسبه به مدیریت اتاق داشته ایم که از نفرات برتر اتحادیه های ۹ گانه در سطح شهر وشهرستان تقدیر به عمل آمد و در رمضان امسال هم از اعضای هیئت مدیره اتحادیه در یک ضیافت افطاری وشام ، عملکرد یک ساله اتاق و اتحادیه ها را به آگاهی آن ها رساندیم.. و مزید اطلاع این که در سال گذشته، حدود ۳۵۰ پروانه کسب صادر و تمدید گردید.
ما در حد توان و در هیئت رئیسه اتاق و با همکاری اتحادیه های صنفی و اداره صمت ، تلاش کرده ایم تا رضایتمندی کاسبان شریف شهرستان اوز را داشته باشیم..
جمع بندی رضایت کسبه و بازاریان محترم از ما نیز، نیازمند تهیه گزارش توسط شما خبرنگار بی طرف و مردمی است..
۹..نحوه ارتباط اتاق اصناف با دولت چگونه صورت می گیرد؟
معصوم نژاد:
از زمانتاسیس نمایندگی اتاق اصناف در اوز، ما گزارش ماهیانه به اتاق لار ارسال و رونوشت به اداره صمت لار می فرستادیم و از زمان تاسیس فرمانداری در اوز، گزار ش فعالیت اتاق به اداره صمت اوز و رونوشت به فرمانداری، به صورت منظم و ماهیانه، ارسال می شود و در پایان سال کاری تاکنون نیز، عملکرد به چاپ رساندیم وب رای آگاهی کسبه و بازاریان ومردم شریف شهرستان ومسئولین نشر دادیم.
۱۰. آیابازار اوز رونق دارد؟
یا به سمت عقب ماندن از بازار شهرهای اطراف است؟ اگر چه این عقب ماندگی در بررسی میدانی مشاهده شده است، اما گویا این احساس نیز می شود که در حال بیدار شدن خواب این بازار بومی، پس از وقفه ای طولانی است. ( بررسی خبرنگار مردمی از اصناف و خدماتی که، رقابتی گسترده در کاهش قیمت با افزایش خدمات وسیع تر و یا با گرفتن نمایندگی ها، از مرکز و تولیدی ها دارند و سبب بیدار شدن بازار اوز شده اند)
عبدالله معصوم نژاد:
یکی از مولفه های وجودی برای رونق بازار یک شهر ، وجود بازار بنک داری و عمده فروشی است که متاسفانه با کاهش سود حاشیه ای اجناس بنک داری و افزایش هزینه های جانبی، چندین بنکدار خوشنام و معتبر شهرستان اوز در سال های گذشته، اقدام به بستن فعالیت خود کردند و این عامل ضربه ای بود به رونق بازار..
همچنین در مبحث مالیات ها، و تعرفه برق جنوب که غیرقابل پذیرش به دلیل گرما است، از عمده هزینه هایی است که بنده به عنوان ریاست اصناف، در جلسات گوناگون و فرصت های بوجود آمده، صدای کاسبان شریف شهرستان بوده ام..
افزایش فشار مالی و هزینه ای بر روی کسبه، می تواند خسارت بزرگی بر روی بازار یک شهر باشد…مضاف بر اینکه، در بدترین شرایط تورمی نیز به سر می بریم که واقعا بلاتکلیفی کسبه برای برنامه ریزی شغلی خود، در هاله های ابهام و غبار قرار گرفته است…و این چالش بزرگ فقط مربوط به این شهر نیست و کل کشور را درگیر کرده است..
اما خوشبین به فعال بودن نیروهای جوان برای گرفتن نمایندگی ها برای شهر هستم.. و خدماتی که شاهد آن هستیم که به نسبت شهرهای همجوار، ارزان تر به مردم اوز ارائه می دهند و این مهم ، می تواند تاثیر عمده ای بر اعتبار بخشی به بازار اوز بدهد.
باید این حرکت ها را تشویق کرد و با حمایت عملی چه توسط متولیان و چه توسط مردم (با خرید و بهره گیری از خدمات و این فعالیت های بومی)، آن را گسترش داد.. حمایت نباید به شعار خلاصه شود..خرید هر شهروند اوزی از داخل شهرستان اوز، سبب رشد و رونق بازار این شهر می شود.. و ما باید، هم رضایت شهروند اوزی و هم رضایت شهروندان کل شهرستان و روستاهای تابعه را با ارائه کیفیته ای برتر و قیمت ها و خدمات ارزان تر به نسبت شهرهای همجوار، داشته باشیم. تا شاهد تغییر مثبت نگاه ها، به سمت بازار این شهر باشیم. و این مهم در حال اتفاق افتادن است…
۱۱. یکی از دشوارترین و سخت ترین دورانی که بر مردم ایران گذشت، دوران پرچالش و مرگبار کرونا بود، چگونه در آن مدت، بازار شهرستان را کنترل کردید؟
عبدالله معصوم نژاد:
دوره کرونا، مسئول ستاد بحران در دولت ، فرمانداری بود..دستوراتی که از استان می آمد به ما ابلاغ می شد.. با تمام صنوف در همکاری و همدلی در این شرایط سخت بودیم.. می گفتند( چرا معصوم نژاد، مغازه های خودش باز است.. و فرمانداری مغازه های دیگر را تعطیل می کند؟) این در حالی بود که دستورات از استان می آمد و دستور این بود که صنوف خوراکی و نانوایان باز باشد.. رعایت تمام پروتکل های بهداشتی توسط اصناف مختلف، از همکاری های کم نظیر جامعه بازاریان اوز بود..
۱۲. صدای عبدالله معصوم نژاد ، چندین سال است که با خواندن اطلاعیه های دولتی و نهادهای خدماتی، با تریبون نماز جمعه، عجین شده است
عبدالله معصوم نژاد:
بله، بنده از سال ۱۳۹۵ با حکم شیخ عبدالعزیز قاضی زاده امام جمعه محترم شهر اوز، به عنوان سخنگوی دفتر ایشان انتخاب شدم و این حکم در سال گذشته برای مدت ۳ سال دیگر نیز تمدید شد.. عضو ستاد نماز جمعه شهر اوز، در کنار سایر علمای عضو این ستاد نیز هستم که متشکل از ۹ نفر عضو است و همچنین عضو هیئت امنا دانشگاه آزاد اسلامی شهر اوز
۱۳.خبرنگار:
شما سال هاست که به واسطه فعالیت اجتماعی و داشتن مسئولیت های مردمی، از معتمدین دولت و مردم بوده اید..
آیا در گذر این مسیر پر فراز و نشیب، نیرو سازی از نسل های جوان و پس از عبدالله ، داشته اید؟ تا نسلی پس از شما و در کنار شما و با حضور در جلسات متعدد مردمی، تجربه آموخته و به عنوان نیروی کارآمد مردمی به جامعه معرفی شود؟
عبدالله معصوم نژاد:
خدا را شکر جوانان امروز، اکثرا تحصیلات عالیه و با مدرک دانشگاهی می باشند و مطمئنا در مسیر زندگی کارآزموده وکسب تجربه خواهند کرد که نسل جدید و سکان دار پست های کلیدی و مدیریتی باشند.
(به عنوان خبرنگار مردمی و بررسی احوالات روز جامعه شهرستان اوز ، و دیدن فقر مسئولیتی برای نیروهای جوان شهر و ندیدن و عدم حضور آن ها در جلسات مشورتی، برای مشارکت در تصمیم گیری های مردمی و در سطح کلان این شهرستان، قانع نشدم..)
۱۴. خبرنگار و سوال پایانی از پیشکسوت بازار ، معتمد محلی و رئیس سابق اتاق اصناف شهرستان اوز:
عبدالله معصوم نژاد، رئیس سابق اتاق اصناف و میزان همکاری با رئیس جدید اصناف شهرستان اوز؟
عبدالله معصوم نژاد:
با توجه به اینکه بنده عضو هیئت رئیسه اتاق ( نائب رئیس اول ) نیز هستم، همگی به عنوان ید واحد در خدمت و همکاری با رئیس جدید اتاق خواهیم بود و آرزوی موفقیت برای ایشان و سربلندی اتاق از خداوند متعال خواهانیم.
ان شاالله با همفکری هیئت رئیسه و روسای اتحادیه ها بتوانیم اتاق اصناف قوی تری داشته باشیم و همه کسبه ها و مردم از خدمات اتاق، استفاده کنند..
بی تردید یک طرف دیگر قضاوت برای بررسی عملکرد رئیس سابق اتاق اصناف شهرستان اوز، بازاریان و اصناف مختلف در زیر مجموعه اتاق اصناف شهرستان اوز هستند، تا بتوان بر میزان تاثیرگذاری اتاق بر بازار و یا موثر بودن در جابه جایی مدیران ، به عنوان میزان تحول نظر انداخت، مصاحبه کرد و به افکار عمومی رساند و این شیوه را می توان در قبال مدیران دولتی نیز، با شدت و دقت بیشتری در بررسی عملکرد و کارنامه آنها و با حفظ استقلال خبری و ایجاد بستری ویژه برای خبرنگاران مردمی، که چشمان بیدار جامعه برای مسئولین هستند ، تعمیم داد.
موضوعی که تاکنون در این شهرستان، در قبال خبرنگاران، مغفول ومظلوم مانده و خبرنگار را دچار تردید در حرکت برای کنکاش، تحقیق و تحلیل عملکرد مدیران دولتی می کند و چه بسیار مدیران دولتی در این شهرستان بوده اند، که به ناگاه و بدون تحلیل کارنامه فعالیتشان، جابه جا شدند و رفتند، حتی بدون ارزش نهادن به قضاوت مردمی که ارباب رجوع ادارات متبوع خود بوده اند.
والسلام..
*:(خبرنگار مردمی و رسانه شهرستان اوز)
لینک کوتاه:
به قرار اطلاع کنار گیری ایشان. از سمت ریس اتاق اصناف بخاطر گرفتن پستی دیگر در نهادی است که در آینده نزدیک میخواهند امتیاز. آن دفتر. را به ایشان بدهند
از آقای رضایی تشکر میکنم که درگزارش نویسی ومقاله تویسی تغییر رویه دادند ورو به. حقیقت نویسی آوردند وبه ایشان پیشنهاد میکنم درجواب کسانیکه مصاحبه میشوند بیشتر نظر خودرا بنویسنددمنظورم اینه که خبرنگار نماینده مردم هم محسوب میشود بنابراین حق دارد نظر مردم را هم علاوه برجواب اضافه کند
بهتر بود آقای ابراهیم احمدی بعنوان رئیس دفتر نماینده پیگیر مطالبات مردم شهرستان بودند تا اینکه مقدمات کنار رفتن رئیس زحمت کش اصناف را ف اهم کنند
در این مصاحبه چه از طرف خبرگزار محترم مردمی و چه از طرف رئیس محترم سابق اتاق اصناف، جای یک نکته خالی است و آن اینکه هیچ راهکاری از صحبتهای مردم در رونق بازار و همچنین در خواست کسبههای محترم در گذشته، از بخشدار وقت و اکنون طومار هشت صفحهای کسبههای محترم با مهر و امضای اتاق اصناف و اتحادیه و گروهها که میتواند سطح کمی و کیفی رونق بازار برای کسبههای محترم را بالا ببرد. اصلاً صحبتی به میان نیامده بود.
با سلام وعرض ادب💐
مسئول مربوطه،
کسبه و مردم…
سه ضلع شاخص یک مثلث ، بنام بازار…
برای هر سه مورد، ۲ بار در متن مصاحبه، تاکید بر مصاحبه ای مجزا شده است ، تا اینکه به آنچه شما بزرگوار می فرماید به آن رسید…..
و در یک مصاحبه نمی گنجد💐
ان شاالله عمری باشد به سراغ کسبه های شاخص شهر، در ضلع دیگر این بازار خواهیم رفت💐
باوجود مصاحبه بلند بالا ولی بقول آقای باغی در مصاحبه هیچ چیز خاصی دیده نشد واتاق اصناف حتی از پس تعیین نرخ نتوانسته بربیاد